Verrekening huwelijkse voorwaarden
Wat zijn huwelijkse voorwaarden?
Als je trouwt en niets regelt, dan ben je in gemeenschap van goederen getrouwd. Dat betekent dat alle inkomsten en uitgaven binnen het huwelijk samen worden genomen. Wil je dat niet, bijvoorbeeld om je bedrijfsbelang te beschermen, dan trouw je onder huwelijkse voorwaarden. In de akte van de huwelijkse voorwaarden staat dan vaak een verrekenbeding, waarin bepaald wordt dat de overgespaarde inkomsten (dit zijn de inkomsten na betaling van de kosten van de huishouding) jaarlijks met elkaar worden gedeeld.
Geen verrekening in de praktijk? Of wel verrekenen?
In de praktijk blijft de verrekening meestal achterwege. Als de partners bij elkaar blijven is dat ook geen probleem. Het wordt wel een probleem als zij willen gaan scheiden. Dan moet namelijk het vermogen en eventueel een bedrijf door tweeën worden gedeeld. En dat kan in het uiterste geval betekenen dat o.a. het bedrijf noodgedwongen verkocht moet worden met alle gevolgen van dien. Gelukkig wordt de soep normaal gesproken niet zo heet geheten, omdat de rechter ook oog heeft voor de toekomst van het bedrijf.
Het is daarom verstandig periodiek naar de verrekening en naar de huwelijkse voorwaarden te kijken.
Je kunt dan bijvoorbeeld:
- het te verrekenen bedrag vaststellen;
- onderling afspreken hoe er wordt afgerekend;
- over welke periode en wordt afgerekend;
- of je de afrekenplicht wilt verminderen;
- of je een gespreide afrekening wilt.
Moet ik de gemaakte afspraken vastleggen?
Het is aan te bevelen de gemaakte afspraken schriftelijk vast te leggen. Ook is het verstandig om de paar jaar te overleggen hoe je het beste kunt verrekenen. Wij kunnen je hier bij helpen. Zowel bij de op te stellen verrekening als het periodiek bekijken van de huwelijkse voorwaarden.
Moet ik het te verrekenen bedrag uitbetalen?
Je bent niet verplicht het te verrekenen bedrag daadwerkelijk uit te betalen. Je mag het bedrag namelijk ook, al dan niet tegen een rentevergoeding, schuldig blijven.