Het familiebedrijf overnemen van mijn vader

Een casus uit de praktijk

Het familiebedrijf overnemen van mijn vader

Ik ben in contact gekomen met Karel, eigenaar van De Volle Bak, die zijn familiebedrijf wil laten overnemen. Het bedrijf is gestart door Karel, 25 jaar geleden. Zijn vrouw Lia en dochter Amber werken op de administratie. Karel en Lia hebben ook nog twee zonen, Hans en Pieter, beide operationeel betrokken in dit familiebedrijf. Naast de familie werken er nog vijf personen bij de Volle Bak. 

Karel vertelde mij tijdens de kennismaking dat hij langzaam wilde gaan afbouwen. Na ruim 40 dienstjaren werd het tijd om het “rustiger” aan te gaan doen.  Over 5 jaar wil Karel op 65 jarige leeftijd stoppen. Hij vroeg aan mij om te onderzoeken of Hans en Pieter de interesse, de kennis en de kunde hebben om het familiebedrijf over te nemen van hun vader. 

HOE PAK JE EEN OVERNAME AAN?

Door gebruik te maken van een aantal profiel analyse tools heb ik een goed beeld gekregen van pa en beide zonen. Pieter was een echte specialist, een vakman. Hij was een echte “doener”. Het familiebedrijf overnemen, dat zag hij niet zitten. Voor zijn gevoel werd dit wel verwacht. Hans daarentegen was bedrijfskundig aangelegd. Hij leek erg op vader. Hij had het in zich om te zijner tijd het familiebedrijf over te nemen. Maar, hij was terughoudend. Uit de gesprekken werd mij duidelijk dat Karel alle touwtjes in handen had, hij wilde alles weten en het moest op zijn manier. Dit was de manier waarop het bedrijf succesvol was geworden. Om 6.00 uur beginnen, de klant is koning et cetera. En Karel was van de generatie; de man werkt, de vrouw zorgt voor het gezin. Dit was de reden voor Hans om terughoudend te zijn. Hij kreeg niet de ruimte en het vertrouwen van zijn vader om het op zijn manier te doen. In zijn ogen was de klant ook koning, maar om 6.00 uur beginnen? Dat hoeft toch niet altijd. Beide zoons deelden de mening “dat doen wij zoveel mogelijk samen”. Er speelde echt een generatieverschil. 

STAPPEN NAAR EEN FAMILIEBEDRIJF OVERNEMEN

Door gesprekken te voeren met Karel heb ik hem laten inzien dat hij moest leren loslaten en vertrouwen moest hebben in zijn beide kinderen. Karel maakte afspraken met Hans, maar gaf hem ruimte om het op zijn eigen manier te doen. Zo doende werd Karel veel meer een coach en geen controleur. Hans ging hierdoor juist weer persoonlijk groeien.

Uiteraard heb ik dezelfde gesprekken ook met Hans gevoerd. Naast afspraken maken met zijn vader, bleef hij advies aan hem vragen. Maar de uitvoering deed hij wel op zijn eigen manier.  Ondertussen is Hans ook met een management opleiding gestart om zo doende over 5 jaar helemaal klaar te staan en het familiebedrijf over te nemen. Pieter heeft besloten om gewoon “in dienst” te blijven en weet dat dit prima is. 

De Tip

Wil jij nou het familiebedrijf overnemen van je vader, of wil je je bedrijf aan je kinderen overlaten dan is mijn tip:

Luister naar elkaar en creëer wederzijds begrip. Leer loslaten, vertrouwen en stel duidelijke doelen. Op deze manier kan het bedrijf van vader worden opgevolgd.  

jaap.jpg

Jaap de Win

Eerste hulp bij overnemen?