Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?
Als ondernemer wil je ondernemen en vooral doen waar je goed in bent. Dat betekent ook dat je financiële administratie, je belastingaangiften en het opstellen van de jaarrekening gewoon goed en in orde moeten zijn. In samenwerking met een goede boekhouder of een accountant krijg je dit voor elkaar.
Maar: wat is nu dat verschil tussen de boekhouder en de accountant? Dat leggen we middels dit fimpje uit:
Transcript
Als ondernemer wilt u ondernemen en dus vooral doen waar u goed in bent. Zaken als uw financiële administratie, de fiscale aangiftes en het opstellen van de jaarrekening moeten gewoon goed en gedegen geregeld zijn. Dit kan in samenwerking met een boekhouder of een accountant.
Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?
Het grootste verschil tussen een boekhouder | bedrijfsadministrateur en een accountant is het verschil in opleiding, praktijkervaring en toezicht op de werkzaamheden.
Een accountant heeft een HBO/Universitaire opleiding van minimaal 4 jaar met succes afgerond op het gebied van belastingen, administratie, controle en bedrijfseconomische kwesties. Daarbij moet een accountant drie jaar praktijkervaring opdoen voordat hij of zij in het Accountantsregister kan worden ingeschreven.
Het beroep accountant is bij Wet geregeld waardoor een accountant jaarrekeningen mag controleren, beoordelen en natuurlijk ook samenstellen.
Elke accountant is verplicht aangesloten bij de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA). Deze organisatie ziet erop toe dat de accountant kwaliteit blijft leveren. Dit doet de NBA door het verplicht stellen van Permanente Educatie en door middel van het toetsen van alle accountantskantoren Nederland.
Iedere accountant moet zich houden aan de door de NBA opgestelde gedrags- en beroepsregels. Het gaat hierbij om geheimhouding, integer handelen, objectiviteit en vakbekwaamheid. Deze gedragsregels zijn bedoeld om de belangen van de klant en het beroep van accountant te waarborgen.
Als een accountant zijn werk niet goed doet kan hij of zij worden aangesproken op basis van tuchtrecht en/of ter verantwoording worden geroepen bij de Accountantskamer.
Tenslotte is elke accountant verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en een waarnemer aan te stellen voor het geval hem of haar iets overkomt.
Voor boekhouders | bedrijfsadministrateurs gelden deze wettelijke verplichtingen niet.
Kortom … als u kiest voor een MKB accountant, dan kiest u dus voor gewaarborgde kwaliteit.
Kwaliteit die voor u als MKB-ondernemer belangrijk is omdat u blind moet kunnen vertrouwen op uw adviseur. En dat is de MKB accountant, uw adviseur. Niet alleen als het op cijfertjes aankomt maar ook uw sparringpartner bij vragen rondom personeel, fusies, overnames, pensioen, bedrijfsopvolging, financieringen en nog veel meer zaken waar een ondernemer tegenaan loopt.
Film via Auxilium Adviesgroep