Gaan je kinderen het bedrijf overnemen?

Wil je je onderneming een continuïteit geven van meerdere generaties, dan is het zeker zo verstandig vroeg te beginnen met je opvolging.

 

Hoe leer je je kinderen het bedrijf over te nemen?

Wil je je onderneming een continuïteit geven van meerdere generaties, dan is het zeker zo verstandig vroeg te beginnen met je opvolging.

Wanneer je je zoon/dochter aan het toejuichten bent op het sportveld, dan is het nog moeilijk voor te stellen dat hij/zij ooit het bedrijf overneemt.

Slechts enkele familiebedrijven redden het langer dan een tweede generatie. En het percentage dat hierna nog overeind blijft daalt aanzienlijk. Het is een moeilijke taak, maar zeker geen onmogelijke. Zo lang je maar op tijd begint met het plannen.

Leer je kinderen het familiebedrijf over te nemen door ze mee te nemen in het bedrijf

Zodra je kind ergens anders ervaring heeft opgedaan wordt het tijd ze verder te trainen en coachen in het familiebedrijf vanaf trede één.

Laat ze vooral niet meteen met een leidinggevende functie beginnen. Meestal is dat gedoemd te mislukken. Oudere personeelsleden die het niet accepteren, of zelfs kinderen die het niet waar kunnen maken is het resultaat. Misschien moet je je kind wel laten begeleiden door een personeelslid, zodat ze veel beter begrijpen wat er speelt op de werkvloer.

Maar laat ze vooral ervaren hoe het is om in het bedrijf te werken. Ook zij moeten zich bewijzen en laten zien dat ze het familiebedrijf kunnen overnemen. Laat je klanten en relaties kennis maken met je kind op de werkvloer. Daardoor wordt de overgang voor je vaste klanten een stuk eenvoudiger wanneer het moment van overname daar is.

Leer je kinderen het familiebedrijf over te nemen door los te laten

Dit is het moeilijkste gedeelte in de uiteindelijke bedrijfsopvolging. Wanneer je zoon of dochter dan eindelijk het bedrijf overneemt, zorg er dan voor dat je zelf klaar bent een stap terug te doen. Het is een valkuil van veel ouders om nog steeds een vinger in de pap te houden nadat ze “met pensioen” zijn gaan.

Vraag jezelf ruim van te voren af of je bereid bent die stap terug te doen. En dus ook je kind de ruimte te geven het op zijn of haar manier te doen. Ook al denk je dat dat niet de beste manier is. Praat met ze, maar laat ze zelf de beslissingen nemen.

Alles wat je hebt gelezen is geen recept tot gegarandeerd succes. De overgang of je doel wordt wel veel duidelijker gemaakt voor jezelf en je kinderen.

Wij begeleiden je graag in het traject van bedrijfsopvolging. Ook bij bedrijfsopvolging/-overdracht buiten de familie. Wil je nog meer tips, neem dan contact met ons op.

jaap.jpg

Jaap de Win

benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?